goed om te weten tt

tt puppies

Aanschaf

Bezint eer je begint dus!

Daar een Tibetaanse Terriër gemiddeld zo’n 14 jaar oud wordt, heeft de aanschaf van een Tibetaanse Terriër, een grote invloed op je leven. De Tibetaanse Terrier staat bekend als een intelligente, actieve maar vooral vrolijke hond. Het zijn middelgrote honden en ze hebben een mooie lange vacht. 

Geschiedenis

Oorspronkelijke naam: Dokhi Apso

Dit zeer oud ras, dat zowel doet denken aan een kleine bobtail als aan de Lhasa Apso, vindt zijn oorsprong in Tibet waar hij door de monniken werd gefokt. Hij werd beschouwd als heilig dier en tempelbewaker en waarlijk vereerd.

Gezondheid

Erfelijke afwijkingen

Bij de Tibetaanse Terrier kunnen volgende afwijkingen voorkomen: HD,  PRA, lensluxatie, Cataract en CCL.

HD (heup disdisplasie)
Heupdysplasie betekent "heupmisvorming" en wordt meestal aangeduid met de afkorting "HD". Heupdysplasie is een door erfelijke factoren en uitwendige invloeden bepaalde ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. Sommige honden ondervinden hiervan ernstige hinder. De aanduiding HD A betekent dat de hond röntgenologisch vrij is van heupdysplasie, wat echter niet betekent dat de hond geen "drager" van de afwijking kan zijn.

Opvoeding

Veel tijd en energie

De opvoeding van uw Tibetaanse Terriër pup vereist de eerste jaren zeer veel tijd en energie. Niet alleen in de basisopvoeding, maar ook in het socialiseren van de hond kruipt veel tijd. Toch is het in je voordeel om in deze opgroeiende jaren veel tijd in de opvoeding van je hond te steken, later heb je er immers veel profijt van.   Voor een goede begeleiding bij de opvoeding van uw TT adviseren wij om voor je hond een goede hondenschool te zoeken, waar ervaren instructeurs  op een positieve manier trainen en het ras kennen. 

Rasstandaard

Zo herken je een rashond.

Elk hondenras heeft zijn eigen typische kenmerken, zo ook de tibetaanse terriër. Over het algemeen mag je stellen dat de TT een stevige, middelgrote hond is met lang haar dat een vierkant vormt. Ze hebben een vastberaden uitdrukking, zitten vol met energie en hebben een zachtaardig karakter. 

Verzorging

Een mooie vacht vergt veel verzorging.

De Tibetaanse Terriër staat gekend om zijn mooie vacht. Maar om deze halflange, dubbel vacht mooi te houden, is regelmatige verzorging vereist. Met name de ondervacht, die uit zuivere wol bestaat, klit makkelijk en dient dus goed bijgehouden te worden.

contact

TT

Please publish modules in offcanvas position.